Нови рецепти с шипково брашно
Нови рецепти с шипково брашно
Здравейте скъпи читатели,
Днес ще си поговорим за кулинарни въпроси. От известно време искам да изпробвам различни типове брашна, по-здравословни и тн.. На пазара има огромно разнообразие от ленено, лимец, шипково и тн. Брашното от лимец използвам вече много често и затова сега реших да изпробвам шипковото брашно и да опитам няколко рецепти за печева. Шипковото брашно си поръчах от сайта на Vital Balms Health Store https://vitalbalms.com/?fbclid=IwAR17D4ij5WKl_KLVQMebbQu2bvMofZLbsdgeT1M7RiUrigJ4Hgi-XlGvcPY
Цената на брашното 3,89лв дори в момента е на намаление, опаковката е от 150гр.
Препоръчителния начин за приготвяне има описан и на опаковката на продукта за олеснение:
Може да се използва като хранителна добавка в суров вид или добавена към печива. Добавете 2 с.л.(30 г) веднъж дневно към смути, сок, десерт, йогурт, зърнена закуска и др.
На снимката виждате и био кокосова захар, за която ще ви разкажа малко по-надолу и тя е от Vital Balms Health Store.
Брашното от шипка е подходящо за приготвяне на печива, които се правят само от брашно от шипка или смес и от други брашна. Може да се използва и като добавка към шейкове, смутита и дори и мюсли. Също така може да се ползва и като запарка за чай.
Първо искам да ви представя ползите от шипковото брашно и защо е толкова полезно:
- Шипковото брашно съдържа високо количество но витамин С
- антибактериално действие;
- противовъзпалително действие;
- подобрява работата на черния дроб и бъбреците;
- има силно диуретично действие;
- повишава имунитета;
- богат източник на много минерали, витамини и антиоксиданти.
Време е да ви споделя и няколко рецепти. Попринцип приготвям най- често по семейни рецепти, изпробвани многократно, рядко се спирам на рецепти от нета. Тези рецепти, които ще представя са мои близки малко променени, защото преди не се предлагаше такова разнообразие и по- био и различни брашна и други продукти.
Препоръчвам да смесвате шипковото брашно с бяло или с брашно от лимец. Лично на мен ми допада много повече комбинацията от няколко брашна.
- бяло брашно - 350г.
- брашно от шипка- 150г.
- брашно от лимец - 150гр
- олио - 3 с.л.
- прясна мая - 1/2 кубче (25 г)
- вода - 1 ч.ч. (200 мл)
- захар - 1 с.л. / може да използвате и кокосова , бяла или кафява захар
- сол - 2/3 с.л.
- яйца - 2 бр.
- кисело мляко - 3 - 4 с.л.
- олио - за намазване на корите
- сусам за наръсване отгоре на питката
Коментари
Публикуване на коментар