Нови рецепти с шипково брашно

 

 Нови рецепти с шипково брашно

Здравейте скъпи читатели,

       Днес ще си поговорим за кулинарни въпроси. От известно време искам да изпробвам различни типове брашна, по-здравословни и тн.. На пазара има огромно разнообразие от ленено, лимец, шипково и тн.  Брашното от лимец използвам вече много често  и затова сега реших да изпробвам шипковото брашно и да опитам няколко рецепти за печева. Шипковото брашно си поръчах от сайта на Vital Balms Health Store   https://vitalbalms.com/?fbclid=IwAR17D4ij5WKl_KLVQMebbQu2bvMofZLbsdgeT1M7RiUrigJ4Hgi-XlGvcPY 

Цената на брашното 3,89лв дори в момента е на намаление, опаковката е от 150гр.

Препоръчителния начин за приготвяне има описан и на опаковката на продукта за олеснение:

Може да се използва като хранителна добавка в суров вид или добавена към печива. Добавете 2 с.л.(30 г) веднъж дневно към смути, сок, десерт, йогурт, зърнена закуска и др.

На снимката виждате и био кокосова захар, за която ще ви разкажа малко по-надолу и тя е от Vital Balms Health Store.



 

Брашното от шипка е подходящо за приготвяне на печива, които се правят само от брашно от шипка или смес и от други брашна. Може да се използва и като добавка към шейкове, смутита и дори и мюсли. Също така може да се ползва и като запарка за чай.

Първо искам да ви представя ползите от шипковото брашно и защо е толкова полезно:

- Шипковото брашно съдържа високо количество но витамин С

-  антибактериално действие;

- противовъзпалително действие;

- подобрява работата на черния дроб и бъбреците;

- има силно диуретично действие;

- повишава имунитета;

- богат източник на много минерали, витамини и антиоксиданти. 

 Време е да ви споделя и няколко рецепти. Попринцип приготвям най- често по семейни рецепти, изпробвани многократно, рядко се спирам на рецепти от нета. Тези рецепти, които ще представя са мои близки малко променени, защото преди не се предлагаше такова разнообразие и по- био и различни брашна и други продукти.

Препоръчвам да смесвате шипковото брашно с бяло или с брашно от лимец. Лично на мен ми допада много повече комбинацията от няколко брашна.

Рецепта за питка с розички с бяло брашно + лимец и шипково брашно
 

 Необходими продукти

  • бяло брашно -  350г.
  • брашно от шипка- 150г.
  • брашно от лимец - 150гр
  • олио - 3 с.л.
  • прясна мая - 1/2 кубче (25 г)
  • вода - 1 ч.ч. (200 мл)
  • захар - 1 с.л. / може да използвате и кокосова , бяла или кафява захар
  • сол - 2/3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • олио - за намазване на корите
  • сусам за наръсване отгоре на питката 

Начин на приготвяне:
 Маята се активизира с вода, 2 с.л от сместа за брашното и захар. Смесва се с останалите продукти и се омесва меко и лепнещо тесто. Разделя се на 7 големи топки и 6 много малки. От 7те се наточват овални кори, на които се правят успоредни прорези, но не до края. Навиват се и се завиват на розички. От малките се прави фитилче, което се завива на възелче. Всички се поставят в тава и така оформената пита се оставя да втаса, докато удвои обема си. Намазва се с разбитото яйце, поръсва се сусам. 
Пече се в предварително загрята фурна до готовност.


Искам да ви предупредя, ако брашното е само от шипка или лимец, питката ще е с по- различен цвят, по-кафява, аз лично предпочитам комбинацията с бяло брашно!


Био кокосова захар използвам за горещи напитки като подсладител за кафета, чайове, също така е подходяща да се използва и за приготвяне на сладки неща. Много по-полезна и здравословна е от бялата захар, затова я предпочитам.


Всички продукти  от рецепта можете да ги откриете почти на всякъде. За брашното от шипка и био кокосова захар са по-специфични и ви препоръчвам да си поръчвате от Vital Balms Health Store. Можете да разгледате и другите  им био предложения. 
 


Коментари

Популярни публикации от този блог

LIVITY

Направи Коледата дойно по- щастлива

Head & shoulders